/>

Artisan painter die instaat voor de restauratie van monumenten, sgraffito en meer

Met Klur zorgen we graag voor exclusieve schilderwerken bij particulieren en bedrijven, maar ook musea, kerken en andere verzamelplaatsen van kunst kunnen steeds een beroep op ons doen. Dankzij onze ervaring als artisan painter is het namelijk mogelijk om in te staan voor de restauratie van muurschilderingen, bepaalde monumenten, fresco’s en andere kunstzinnige objecten.

Hoewel het creëren van eyecatchers bij particulieren en bedrijven duidelijk onze ‘core business’ is, houden we van de variatie en uitdaging die deze kunstgerelateerde opdrachten met zich meebrengen.

Restauratie van schilderijen volgens de leer van Solène Delahousse

Kortrijkzaan Mike Holvoet is het gezicht van Klur en mag zich een ervaren artisan painter noemen. Hiervoor ging hij wekenlang in de leer bij de inspirerende kunstenares Solène Delahousse in het zuiden van Frankrijk. In een erg klein gezelschap met amper vijf cursisten werden alle finale finesses aangeleerd om de restauratie van schilderijen en andere kunstobjecten tot een goed einde te brengen. De ambachtelijke aanpak van Mike Holvoet werd inmiddels ook beloond met het kwaliteitslabel ‘Handmade in Belgium’.

Denk bij de restauratiewerken die wij uitvoeren overigens niet aan portretten van Picasso of Van Gogh. Deze werken worden veelal gemaakt met olieverf en de eventuele restauratie is weggelegd voor kunstschilders. Wel ontfermen wij ons graag over de restauratie van muurschilderingen, zoals je deze vaak in kerken en andere monumenten kan vinden. Deze werken – die soms duizenden jaren oud zijn – zijn namelijk opgebouwd uit kalkverf, waar ook de expertise van Klur ligt. De kleuren uit fresco’s zijn tot 4.000 jaar oud teruggevonden. Het benadrukt opnieuw het enorm duurzame karakter van kalkverf.

Unieke decoratieve technieken zoals sgraffito en carbonatatie

Nog zo’n traditionele techniek die we graag in ere herstellen, is sgraffito. Deze decoratietechniek betekent eigenlijk dat je in de natte (kalk)verf of klei krast, al is het natuurlijk veel verfijnder dan dat. Een echt precisiewerk! Met sgraffito kan je een onderliggende verflaag tevoorschijn toveren, textuur opbouwen in de wanddecoratie, gravures aanbrengen… Sgraffito is een handige techniek bij restauratiewerken, maar wordt bij Klur ook toegepast in particuliere decoratiewerken. Op die manier creëren we eyecatchers die echt exclusief zijn.

Een expert nodig voor de restauratie van muurschilderkunst, de conservatie van een beeldhouwwerk of is jouw stenen kunstobject stilaan een vergane glorie? Dan helpt Klur je graag verder. Hiervoor gebruiken we vooral kalkverf die zich via carbonatatie vasthecht op het beeld. Een unieke techniek die ervoor zorgt dat kunstobjecten na de behandeling weer volop schitteren.

 Samenwerken met artisan painter Mike Holvoet

Heb je zelf een kunstcollectie of ben je verantwoordelijk voor de restauratie van schilderijen of beeldhouwwerken in musea of kerken? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Klur. Het spreekt voor zich dat wij steeds ter plaatse komen om het object te bestuderen en zo een gericht plan van aanpak op te stellen. Indien wij niet in de beste positie zijn om het werk aan te pakken, zullen we ook steeds correct doorverwijzen naar een expert in deze materie.

Ook voor de restauratie van fresco’s (muur- of plafondschilderij) of andere monumenten staan wij steeds paraat. Zo is een fresco bijvoorbeeld opgebouwd uit een natte kalklaag, met daarin natuurlijke kleurpigmenten verwerkt. Een aanpak die perfect aanleunt bij de technieken die we bij Klur graag integreren. We stellen deze kennis dan ook graag ter beschikking van kunstinstellingen om zo het erfgoed optimaal te kunnen bewaren.

Interesse in een samenwerking? Contacteer ons gerust via een mailtje naar info@klur.be of bel ons op het nummer 0479 67 35 38.